söndag 7 augusti 2022

Sverige år 2000

Bok, Tom Selander. 24 professorer, tekniker, militärer, läkare, direktörer, statstjänstemän m m - allesammans gubbar - intervjuas 1969 för att förutspå framtiden om 31 år.

Här några dråpliga exempel: På trottoarerna rullar transportband, tågen susar fram i närmare 400 kilometer i timmen, flygplan landar och startar vertikalt, och de flesta går i Mach 10. Hushållsarbetet är automatiserat av en ”datastyrd robotslav: En låda med cyklopöga, ben och minst två händer".

Dom gissar 50/50 rätt/fel. Ganska kluriga och ansvarsfullt tänkande gubbar. Men det saknas en hel del områden, t ex migration, religionskrig, extrem fattigdom och extrem rikedom.

Och framförallt är det nyttigt att läsa framtidsförutsägelser om vår tid, för att bedöma dagens förutsägelser om framtiden.

Det går att hitta korn av både guld och grus:

Sid 16: "Om bråkdelen av de resurser som tilldelats raketforskningen satts in på att få fram en konkurrenskraftig elbil, skulle den för länge sedan ha funnits. Vi skulle ha tyst, avgasfri trafik i stället för luftförorenande, larmande fordon som innebär ett vanvettigt slöseri med jordens begränsade oljetillgångar... ... Det ligger om hörnet att någon .... ... storindustri beslutar sig för att satsa på elbilen, i medvetande om vad det innebär att bli först på en sådan ny jättemarknad."

Sid 24: "Datastyrda taxisystem för flera passagerare med av- och påstigning i underjordsgathörnen... ...I city är privatbilar förbjudna utom i vissa genomfartstunnlar... ...att de luftförstörande och bullrande bilarnas epok då definitivt är slut."

Sid 25: "På mellanlånga transportsträckor har tågen inte spelat ut sin roll... ...blir snabbare än flyget mellan exempelvis Stockholm och Göteborg på grund av väntetiderna vid flygplatserna och transporterna till och från dessa."

Sid 28: "Hög standard i kombination med ett enormt informationsflöde... ...möjligheterna till god fritidssysselsättning blir nästan obegränsade."

Sid 38: "...ökad utrikeshandel. Denna gynnas i sin tur av att år 2000 kommer av allt att döma tullar och andra handelshinder att vara avskaffade i första hand inom Västeuropa..."

Sid 41: "När... ... eleverna i skolorna fått lära sig att använda ett språk som maskinerna förstår, är tiden mogen för en bred användning av datorna (notera: en data, flera dator ;) )... maskinerna blir också i stånd att översätta alla språk och tjänstgöra som simultantolkar... i perspektivet finns självlärande informationsbehandlingssystem, som skaffar sig ökande erfarenhet och bedömningsförmåga..."

Sid 43: "Hon slår ett nummer på telefonen och anger sin bankidentifikation, som eventuellt är hennes röst... ...Så talar hon om att hon ska ha ett par stryk- och skrynkelfria byxor...På bildskärmen får hon omedelbart besked om vad detaljisterna inom hennes räjong har att erbjuda. När hon bestämt sig kommer orderbekräftelse från affären, som debiterar hennes bankkonto och sänder hem byxorna."

Sid 51: "Det allt uppsnappande personregistret skulle tvinga oss till rädsla och misstänksamhet vid varje steg. Livet skulle bli ganska outhärdligt... ... Datatekniken är ett lika effektivt hjälpmedel för demokratin som för diktaturen."

Sid 54: "Till följd av förbränningen av fossila bränslen ökar mängden av koldioxid i atmosfären... ... På sikt kunde detta bl.a. få till resultat att isarna vid polerna börjar smälta... ...Fram till 1940 påvisades också en succesiv ökning av koldioxidhalten parallellt med en fortlöpande höjning av jordens temperatur... ... vissa luftföroreningar ökar grumligheten i atmosfären, vilket gör att solstrålarna får allt svårare att tränga ner till jordytan... ... Avkylningen beräknas sedan 1940 uppgå till nära en halv grad C... ...behövs inte många graders köldökning för att en ny istid ska vara på väg."

Sid 67: "Detta betyder att människorna genom sin utbildning måste göras omställbara. Undervisningens målsättning förskjuts från att lära eleverna fakta eller specifika yrkeskunskaper, som fort blir föråldrade, till att lära dem lära... ...behärska att skriva och läsa förutom svenska även det då dominerande språket, sannolikt engelska, och datamaskinernas internationella språk... ...Livet blir en enda fortsättningsskola..."

Sid 69: "Hemma står bildskärmstelefonen kopplad till dataterminalen. Den tredimensionella färg-TV:n kör dygnet om med en rad olika kanaler... ...mikrominiatyriseringen gör... ...armbandsradio som drivs av kroppsvärmen. Och telefoner förekommer sannolikt i fick- eller armbandsversion, som gör att vi alltid kan nås, var vi än befinner oss..."

Sid 75: "Bildskärmtelefoner i hemmen kopplade till datamaskiner och en stor mängd TV-kanaler gör det möjligt för de politiska instanserna att snabbt sprida kvalificerad information direkt till väljarna och för dessa att via sina sändare framställa sina frågor..."

Sid 90: "Uppdelningen av Europa i intressesfärer mellan USA och Sovjet torde ha suddats ut... ...dessa kommit fram till en gemensam övervakning av vad som sker militärt på jorden... ... ekonomiska och tekniska utvecklingen hjälper till genom att skapa mera likartade förhållanden..."

Sid 92: "...allmänna värnplikten finns dock troligen kvar... ...kvinnlig värnplikt inom totalförsvaret kan vara en realitet."

Sid 95: "... styra en större del av de totala resurserna till... ...söka meningsfylldhet utöver den egna behovstillfredsställelsen... ...internationell solidaritet... satsning på u-hjälpen... ...kommer också denna attityd miljövården till godo."

Sid 100: "Kvinnan invaderar ... ...manliga yrken och mannen finner det naturligt att utföra kvinnliga sysslor... ...förståelsen för de sexuella minoriteterna fördjupas... ...möjligheterna att klarlägga fakta... ...genom databehandlingssystemen... ...räkna med både en ökad differentiering i värderingarna och en större svårighet att brygga över motsättningarna, när inte längre oklara faktatolkningar och beslöjade värderingar kan läggas till grund för kompromisser... ...svårare att nå kompromisser när man på ett mera artikulerat sätt fått fram både fakta och värderingar."

Sid 107: "De datamaskinella analyserna har utvecklats till ett fint hjälpmedel. Ett annat är den s. k. Delphi-metoden som innebär att toppexperter får göra förutsägelser som matchas mot varandra..." (dessa itereras omgångar tills konsensus nås - ett alternativ är t ex Wisdom of Crowds)

/*härnedan Staffan 20191231 för Table of Contents. mer finns ovan funkar inte*/

Okänd soldat
For All Mankind
The Post
Captain Fantastic
The Crown, tv-serie
Röjar-Ralf kraschar internet
Bill Gates – koden till min hjärna
Darkest hour
Lyckolandet
Operation saif
Blackkklansman
Dolda tillgångar
Chernobyl
Bird box
Ett jävla solsken
Höstsol
De sju nycklarna
Systrar
The Square
Fingerprint - the story
Kilo Two Bravo
Min pappa Toni Erdmann
Hur jag lärde mig förstå världen
Frågor jag fått om Förintelsen
Stjärndamm
Bombshell
Zero dark thirty
13 myter om bostadsfrågan
The Departed
Dunkirk
Albert Nobbs
Kungens hologram
Peace, love and misunderstanding
Shooter
The devil's mistress
Äkta amerikanska jeans
Bridget Jones baby
Suffragette
Lucy
Sully
Zootropia, Zootropolis
Blå stjärnan
Diktatorn
Andra världskrigets vändpunkter. Tolv avgörande hä...
Allt jag inte minns
Hypnotisören
Jag heter inte Miriam
Gentlemen och gangsters, tv-serie
Hector and the search for happiness
Stjärnfall
The Martian
Flight
Pirates of Silicon Valley
1864
Fångad av hakkorset
Kung Fury
Spegelscener
Interstellar
Turist (Ruben Östlund)
House of Cards
Att inte vilja se
True detective, del 1
Breaking Bad, säsong 1
Mellan rött och svart
Dandy
Red tails
Spionen på FRA 2.0
Fury
Att döda John F Kennedy
Den dolda kvinnomakten: 500 år på Skarhults slott
En fiende att dö för
Stjärnklart
The Descendants
Midsommargryning
Svett o etikett
Midvintermörker
The American
Jobs
På smällen
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försv...
Gravity
En man som heter Ove
Inifrån
Mot alla odds
Balladen om Marie Kröyer
Django unchained
Searching for Sugarman
Skyfall
Efter bröllopet
Brobyggarna
Marley och jag
Margin Call
En gång i Phuket
Tinker, tailor, soldier, spy
Justified säsong 2
Black book
Four Lions
Flickorna i Dagenham
Justified
Rika vänner
Please give
Slumdog millionaire
Nakamats uppfinningar
Fyra år till
Burn after reading
Hämnden
umshini wam - die antwoord
Googled
The King's Speech
The Kids Are Alright
Salt
Youtube: Life in a day
The Tourist
Inception
Gröna Hissen
Exit through the gift shop
Bockfesten
Hitlers hemliga vapen, del 1 och 2
Da Vinci-koden
The Pacific
Dear John
The Good Night
The bank job
Up in the air
Pippa Lees hemliga liv
Har du hört talas om Morgans?
Chaos
Hurt Locker
Soraya M.
Julie o Julia
My one and only
Johnny Mad Dog
In the loop
The International
Public enemies
Inglourious Basterds
Happy-go-lucky
Svensson, Svensson
Changeling
Gunnar - en rolig bok om tråkiga saker
Australia
Livstid
Män som hatar kvinnor
Tysklands hemliga vapen under andra världskriget
Den glömde soldaten
Cup of love
I spel och kärlek
Charlie Wilson's War
En som alla - alla som en
Mamma Mia
Sedan stack vi staden i brand
Across the Universe
The Queen
Morgan Pålsson, världsreporter
Nynne
Abre los ojos
Fucking Åmål
Sök
Big Lebowski
Heartbreak hotel
Wild things
Flightplan
Traffic
O brother, where art thou
Chain of fools
Offside!
27 days
Livet är en schlager
Den enda rätta
American Beauty
Noll tolerans
Blackpool
Farväl Falkenber
Förortsungar
Eyes wide shut
Go
Casino Royale
Bröder
Out of sight
Wag the dog
Vuxna människor
Lost in Translation
The Matrix
Mystic River
Elephant
Blood Simple
Mona Lisas leende
Om jag vänder mig om
Beyond borders
Goodbye Lenin
Arn tempelriddaren (film)
Världens dåligaste språk (Fredrik Lindstrom)
Den gröna milen (bok Stephen King)
Berlin (bok Anthony Beevor)
Den stora maskeraden Maskarovska (bok Lars Ulfving)
Bokhandlaren i Kabul (bok Åsne Seijerstad)
Gravity's Rainbow (bok Thomas Pynchon)
Röda Rummet (bok Strindberg)
Vete, vapen och virus (bok Jared Diamond)
Ett utsökt universum (bok Brian Green)
Avgörandets ögonblick (bok Mikael Tamelander Niklas Sennerteg)
Normandie 1944 (bok Karl-Erik Norén)
Frestelsernas Berg (bok Jonas Gardell)
Stalin, den röde tsaren och hans hov. (bok Montefiore, Simon Sebag)
Pagan Babies (bok Elmore Leonard)
Vit jazz (bok James Ellroy)
Stora döden (bok Dick Harrison)
Bockfesten (bok Mario Vargas Llosa)
What I loved (bok Siri Hustvedt)
Buden på nummer 49 (bok Thomas Pynchon)
Molza (bok Werner Söderhjelm)
Molza, älskaren (bok Torbjörn Säfve)
Mannen utan öde (bok Imre Kertesz)
Herr Arnes penningar (bok Selma Lagerlöf)
Amerikanen (bok Henry James)
Storm över Frankrike (bok Irène Némirovski)
Upp till kamp! - tv-serie
/*härovan för Table of contents */