onsdag 27 december 2017

Bombshell

Dokumentär om Hedy Lamarr, bombnedslaget i Hollywood från Wien, som fick patent på frekvenshoppad radio. Uppfinnare, skådis. Idén till frekvenshoppning kan hon ha fått från en trådlös fjärrkanalväljare till radio, som hon sett. Hon ville hjälpa England i ubåts-kriget, hon hade ju bott i London när hon flydde från sitt första äktenskap med en österrikisk vapenfabrikör. Hennes patentkollega tillförde kunskap om hur man synkroniserar självspelande pianon. Men flottan sa nej, dom ville inte installera självspelande piano i torpeder. Välgjord, bra intervjuer och mycket film.

måndag 4 december 2017

Zero dark thirty

Om hur de hittade Bin Laden, speciellt jobbet som agent Maya gjorde. Mycket är förutsägbart eftersom det har hänt, och man minns mycket. Men det här är tekniskt väldigt välgjort, t ex inbrytningen i "fästningen", som jag läst detaljerade beskrivningar av. Helikopterflygningen dit, otroligt bra. Och alla smällar. Extra kul att Fares Fares gör en viktig agentroll, får t o m vara med på inbrytningen.

måndag 23 oktober 2017

13 myter om bostadsfrågan

Av CRUSH. Dravel. Jag trodde den skulle slå hål på myten varför alla vill bo i staden och varför det byggs så mycket och förklara flyttkedjan. Men nej, mest handlar avsnitten om att det är kapitalets fel, och fria marknadskrafter. Diagrammet på sid 123 ska illustrera att bostadsbubblan i Spanien inte hängde ihop enbart med krisen 2008, och det ser ut som prisnedgången började redan 2005. Men det diagrammet är faktiskt prisökningstakten, alltså derivatan. Försåtligt. Kapitel 12 säger att högt värderade (centrala) objekt som har låg avkastning är bäst att utveckla, eftersom nuvärdet blir lägre på en fastighet med hög avkastning (i ytterområden, lågt värderad). Jag tror det ligger något skumt i den beräkningen. Och nu vet jag: nuvärdet ska inte beräknas på avkastningsprocenten på objektet, utan på bankräntan, eftersom avkastningen i kronor har samma värde på banken oavsett om den skapas i en högt eller lågt värderad fastighet. Ett enda bra avsnitt: pensionärer kan inte flytta från amorterade hus för de kan inte köpa något annat högt värderat. Alltså funkar inte flyttkedjan. Sammanfattning: mångordigt dravel.

fredag 8 september 2017

The Departed

Äsch. Massor med kända skådisar, men kass story utan humor och utan vändningar. (Har bara sett halva fram till TV4-nyheterna, men det räcker...)

fredag 28 juli 2017

Dunkirk

Av Christopher Nolan som gjorde Interstellar.
Seeegt...  Fina flygscener med en handfull Spitfires, Messerschmitt Bf 109 och Heinkel He-111 i strålande solsken. Men alldeles för många sekvenser med kulor som skjuts från en Spitfire med en Bf 109 i siktet. Och några jagare och minsvepare och fiskebåtar – de flesta dock för moderna. Och sedan män som håller på att drunkna, män instängda i båtar, män utanför båtar, män i flygplan, som kämpar mot vatten i mängder med scener. Tidslinjen hoppar fram och tillbaka, långsamma sekvenser spelas om igen från olika vinklar, till tråkig musik. Slutscenen är helt orealistisk och rent pekoral.

Albert Nobbs

Glenn Close som manlig kypare på 1800-talshotell. Läskigt lik Robin Williams i utseende och mimik är hon. Ok film.

tisdag 18 juli 2017

Kungens hologram

Tom Tykwer. Tom Hanks ska sälja hologram-videokonferens i Dubai. Seg story, Hanks ligger i skilsmässa och har ekonomiska problem. Musiken, bilderna fantastiska, och sen slutar det lyckligt. Snyggt men tjaha. Kul poäng att han tidigare outsourcarde en hel cykelfabrik till Kina, som sen stal märket och fabriken.

Peace, love and misunderstanding

Med Jane Fonda, Rosanna Arquette. Mannen begär skilsmässa från dotter till hippiemorsa. Dottern tar sin dotter och åker till hippiebyn och allt blir finemang, med diverse komplikationer. Tuddiluttigt komeditrams.

onsdag 5 juli 2017

Shooter

Med Mark Wahlberg. Tråkigt avancerad konspiration, och osårbara hjältar, speciellt i eldhavet och kulregnet mot slutet. Varför klarade sig Memphis med ett kroppsskydd, när alla andra prickskjutits med head shot? Men mycket intressanta prickskyttescener och detaljer.

lördag 20 maj 2017

The devil's mistress

Tjeckisk skådespelerska blir älskarinna till Goebbels. Men det roliga är att vi såg kälkscenen spelas in i Spindleruv Mlyn.

tisdag 11 april 2017

LYCKANS OST – ny bok av Vladimir Oravsky, den här gången på svenska

Boken LYCKANS OST finns på danska (LYKKENS OST), den sålde riktigt, riktigt bra. LYCKANS OST är utgiven även på tjeckiska (ŠŤASTNEJ SÝR), dock i en samlingsvolym, tillsammans med flera andra lika läsvärda berättelser från Vladimir Oravskys träget skapande penna.

LYCKANS OST bygger på ”Ulan”, som vann 1:a pris i en av Barnens Bio Kontrast utlyst tävling om bästa filmmanus för barn ”om vuxnas arbetsliv och även andra för barn okända världar”, skriven av Vladimir Oravsky och Sven Erik Svenson.

Handlingen i korthet: Musen Josef har det bra hos pojken Rasmus. Varje dag får han färskt vatten, vitaminer och en bit ost, något som Josef tycker extra mycket om. 
Men Josef är ändå inte lycklig. 
Inte så att han är otacksam, men han – så som de flesta levande varelser – vill kunna stå på egna ben, sköta och klara sig själv. Därför rymmer Josef från sin bekväma fristad.  

Josef lär sig ysta. Och liksom mjölken omvandlas till ost, härdar och mognar, genomgår Josef en liknande förändring. 
LYCKANS OST beskriver mobbing och förlåtelse, flykt och invandring, regnbågsavvikelse och ”normalitet”, karate kids wax on wax off, lärdom och spänning. Och att Josef har sin förebild hos den Bibliska hjälten med samma namn, gör berättelsen LYCKANS OST ännu mera läsvärd och allmängiltig. 
Den svenska versionen av LYCKANS OST är rikt illustrerad av Elena Piligrim.

LYCKANS OST kan köpas exempelvis HÄR och lånas på varje bibliotek, exempelvis HÄR.
Recensionsexemplar kan beställas hos staffan@solve.se

lördag 18 mars 2017

Äkta amerikanska jeans

Jan Guillou. Den överlägset tråkigaste och sämsta av übermensch-bröder-dubbeltrilogin. Jag tror han skrev den här för länge sen, i början av 70-talet kanske, och la den i byrålådan. Uppväxten i tråkig kronologi, några instuckna avsnitt från 70-talet riktade till sin mors äldre kusin "Johanne" – kanske han lovade henne att skriva hennes, och därmed übermensch-brödernas, berättelse nån gång? Sen plockade han upp den ur byrålådan, la till några trådar om att skriva Ondskan och andra framtidsspaningar, fixade till alla namn och fogade den som avslutning till übermensch-sviten.
Konstigheter om segling, som vanligt, och några andra slarvfel, (-- detta kanske inte var här utan i Blå stjärnan. Eller båda? -- plus en obegriplig replik under 50-talet "han verkade som han var från 60-talet" – det kan man ju inte veta på 50-talet hur en typisk 60-talsperson skulle bli).

söndag 12 februari 2017

Bridget Jones baby

En till. Enligt mall. Well done.

torsdag 12 januari 2017

Suffragette

Bra, historiskt korrekt tror jag, och klart intressant. Välspelat, välgjort, engelsk film är bättre än engelsk tv-teater, och engelsk tv-teater är oftast bättre än annan film.

måndag 2 januari 2017

Lucy

Luc Besson. Ok i början, tills Nikita 2.0 möter Matrix och hamnar i 2001 Space Odyssey och går bananas. En obligatorisk biljakt genom Paris, kinesiska gangsters och en vetenskapsman. Luc har bett om specialeffekter alabama och fått det till höger och vänster, utan mening och proportioner.

Sully

Av Clint Eastwood, regi, producent och även musiken. Om magplasket i Hudson River när alla 155 överlevde. Bra berättat, nästan dokumentär.

Zootropia, Zootropolis

Ja, Disney med hög kvalitet, massor med roligheter och fin sensmoral.

söndag 1 januari 2017

Blå stjärnan

Jan Guillou. Dottern Johanne är precis lika pretto och rättrådig som sin far Lauritz och hans übermensch-bröder, och hennes syster Rosa är inte sämre. Dessutom är Johanne självuppoffrande, plikttrogen och en vansinnigt effektiv kvadrupelagent (ja, engelsk, norsk, svensk och tysk på samma gång) med rätt att döda. Uppfostrad av öppensinnad men tyskvänlig far, "han är nog från 1960-talet", säger systrarna till varandra. Spännande avsnitt när hon gör räder, dödar nassar och agent-jobbar, vilket ger henne fina medaljer, men i övrigt en herrans massa namedropping – hon skaffar t o m barn med Gunnar Ekelöf tror jag – och hon har fingret med i Krylbo-sprängningen. Men den här boken är inte det minsta feministisk, Jan gubbfrossar i ekivoka detaljer, det är gubbar bakom nästan allt som planeras och händer, och Jan har tydligen oblygt stulit en massa om svensk agentverksamhet ur andra böcker. Tror det är i denna som Revovler-Harry är med. Han hade Astrid Lindgren som sekreterare (Astrid som kände Blenda Nordström).
https://www.expressen.se/kultur/jan-bergman-jan-guillou-stal-min-bok/
/*härnedan Staffan 20191231 för Table of Contents. mer finns ovan funkar inte*/

Okänd soldat
For All Mankind
The Post
Captain Fantastic
The Crown, tv-serie
Röjar-Ralf kraschar internet
Bill Gates – koden till min hjärna
Darkest hour
Lyckolandet
Operation saif
Blackkklansman
Dolda tillgångar
Chernobyl
Bird box
Ett jävla solsken
Höstsol
De sju nycklarna
Systrar
The Square
Fingerprint - the story
Kilo Two Bravo
Min pappa Toni Erdmann
Hur jag lärde mig förstå världen
Frågor jag fått om Förintelsen
Stjärndamm
Bombshell
Zero dark thirty
13 myter om bostadsfrågan
The Departed
Dunkirk
Albert Nobbs
Kungens hologram
Peace, love and misunderstanding
Shooter
The devil's mistress
Äkta amerikanska jeans
Bridget Jones baby
Suffragette
Lucy
Sully
Zootropia, Zootropolis
Blå stjärnan
Diktatorn
Andra världskrigets vändpunkter. Tolv avgörande hä...
Allt jag inte minns
Hypnotisören
Jag heter inte Miriam
Gentlemen och gangsters, tv-serie
Hector and the search for happiness
Stjärnfall
The Martian
Flight
Pirates of Silicon Valley
1864
Fångad av hakkorset
Kung Fury
Spegelscener
Interstellar
Turist (Ruben Östlund)
House of Cards
Att inte vilja se
True detective, del 1
Breaking Bad, säsong 1
Mellan rött och svart
Dandy
Red tails
Spionen på FRA 2.0
Fury
Att döda John F Kennedy
Den dolda kvinnomakten: 500 år på Skarhults slott
En fiende att dö för
Stjärnklart
The Descendants
Midsommargryning
Svett o etikett
Midvintermörker
The American
Jobs
På smällen
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försv...
Gravity
En man som heter Ove
Inifrån
Mot alla odds
Balladen om Marie Kröyer
Django unchained
Searching for Sugarman
Skyfall
Efter bröllopet
Brobyggarna
Marley och jag
Margin Call
En gång i Phuket
Tinker, tailor, soldier, spy
Justified säsong 2
Black book
Four Lions
Flickorna i Dagenham
Justified
Rika vänner
Please give
Slumdog millionaire
Nakamats uppfinningar
Fyra år till
Burn after reading
Hämnden
umshini wam - die antwoord
Googled
The King's Speech
The Kids Are Alright
Salt
Youtube: Life in a day
The Tourist
Inception
Gröna Hissen
Exit through the gift shop
Bockfesten
Hitlers hemliga vapen, del 1 och 2
Da Vinci-koden
The Pacific
Dear John
The Good Night
The bank job
Up in the air
Pippa Lees hemliga liv
Har du hört talas om Morgans?
Chaos
Hurt Locker
Soraya M.
Julie o Julia
My one and only
Johnny Mad Dog
In the loop
The International
Public enemies
Inglourious Basterds
Happy-go-lucky
Svensson, Svensson
Changeling
Gunnar - en rolig bok om tråkiga saker
Australia
Livstid
Män som hatar kvinnor
Tysklands hemliga vapen under andra världskriget
Den glömde soldaten
Cup of love
I spel och kärlek
Charlie Wilson's War
En som alla - alla som en
Mamma Mia
Sedan stack vi staden i brand
Across the Universe
The Queen
Morgan Pålsson, världsreporter
Nynne
Abre los ojos
Fucking Åmål
Sök
Big Lebowski
Heartbreak hotel
Wild things
Flightplan
Traffic
O brother, where art thou
Chain of fools
Offside!
27 days
Livet är en schlager
Den enda rätta
American Beauty
Noll tolerans
Blackpool
Farväl Falkenber
Förortsungar
Eyes wide shut
Go
Casino Royale
Bröder
Out of sight
Wag the dog
Vuxna människor
Lost in Translation
The Matrix
Mystic River
Elephant
Blood Simple
Mona Lisas leende
Om jag vänder mig om
Beyond borders
Goodbye Lenin
Arn tempelriddaren (film)
Världens dåligaste språk (Fredrik Lindstrom)
Den gröna milen (bok Stephen King)
Berlin (bok Anthony Beevor)
Den stora maskeraden Maskarovska (bok Lars Ulfving)
Bokhandlaren i Kabul (bok Åsne Seijerstad)
Gravity's Rainbow (bok Thomas Pynchon)
Röda Rummet (bok Strindberg)
Vete, vapen och virus (bok Jared Diamond)
Ett utsökt universum (bok Brian Green)
Avgörandets ögonblick (bok Mikael Tamelander Niklas Sennerteg)
Normandie 1944 (bok Karl-Erik Norén)
Frestelsernas Berg (bok Jonas Gardell)
Stalin, den röde tsaren och hans hov. (bok Montefiore, Simon Sebag)
Pagan Babies (bok Elmore Leonard)
Vit jazz (bok James Ellroy)
Stora döden (bok Dick Harrison)
Bockfesten (bok Mario Vargas Llosa)
What I loved (bok Siri Hustvedt)
Buden på nummer 49 (bok Thomas Pynchon)
Molza (bok Werner Söderhjelm)
Molza, älskaren (bok Torbjörn Säfve)
Mannen utan öde (bok Imre Kertesz)
Herr Arnes penningar (bok Selma Lagerlöf)
Amerikanen (bok Henry James)
Storm över Frankrike (bok Irène Némirovski)
Upp till kamp! - tv-serie
/*härovan för Table of contents */