lördag 12 juli 2025

Sverige och kriget

Sverige och kriget,5 avsnitt. SVT bad svenska folket skicka in sina minnen: brev, filmer, fotografier och dagböcker. Extremt välgjort, kolorerade och fixade filmer och bilder gör att man kommer riktigt nära. Gripande.

Jag lånar en recension av nyligen bortgångne Per Svensson, en av de bästa skribenter jag brukade läsa i Sydsvenskan. När Per sett två första avsnitten av Sverige och kriget skrev han detta (hoppas att det inte känns fel att låna in hans välskrivna text):

"Alla svenskar hade 1938 fått lagstadgad rätt till två veckors semester. Sommaren därpå anpassade sig vädret lojalt till ambitionsnivån i det alltmer välinredda folkhemmet. Efter en ostadig inledning blev sommaren strålande. Den 30 augusti kunde Sydsvenskan rapportera att glada badgäster fortfarande flockades på Ribban. Det var 21 grader i vattnet och 25 i luften. Det är i detta behagliga sensommarland som dokumentärserien ”Sverige och kriget”, SVT:s nya storsatsning, tar avstamp. Värme. Dåsighet. Loja stunder i solen. Men också lekar och aktiv avkoppling, bad, båtliv, badminton. Samtidigt skockas krigsmolnen över Europa. Den politiska åskan mullrar. Tidningsrubrikerna har under sommaren blivit allt svartare. Det är Hitler och Danzig och pakten mellan Tyskland och Sovjetunionen och Hitler igen och igen … 

Den 1 september, dagen efter Sydsvenskans bildreportage från badstranden, rullar de tyska stridsvagnarna in i Polen. Världskriget har inletts. I semesterlandet Sverige fortsätter livet som vanligt, om än med kallstråk av oro. Som det konstateras i upptakten till SVT-serien, kunde det vara svårt att ta kriget på fullt allvar. Lever man i ett blomstrande solskensland är det nästan omöjligt att föreställa sig att det skulle kunna bli annorlunda. Oron man känner inför det som sker hos grannarna är genuin, men distanserad. Ukraina? Hemskt. Matpriserna? Hemska de också. I en dagboksanteckning som citeras i första avsnittet av ”Sverige och kriget” liknar diplomaten Sven Grafström det egna landet vid en fet och belåten gris redo att slaktas.  Med den nya serien vill Sveriges Television bygga vidare på de folkbildande framgångarna med ”Historien om Sverige” från 2023–24. Den här gången utgörs inte byggstenarna av iscensättningar utan av autentiska bilder och filmer.  SVT bad 2023 allmänheten om hjälp med att få fram material. Gensvaret ska ha varit generöst. Produktionsteamet har också intervjuat ett stort antal svenskar som själva, som barn, upplevde krigsåren.  Efter modell från ”Historien om Sverige” ska de fem timslånga avsnitten mynna ut i studiosamtal ledda av Cecilia Düringer. Sveriges Television har baxat fram det tunga artilleriet till seriens produktionslinjer. Där finns framför allt Kristina Lindström, som tidigare har gjort uppmärksammade dokumentärer om svenska superkändisar som Astrid Lindgren, Olof Palme och Selma Lagerlöf.  Så hur bra har det blivit? Det vore ohederligt att fälla kategoriska omdömen på grundval av de två avsnitt, de första, som vi journalister fått se. Men bitvis är bilderna hypnotiska. De flesta av filmerna har kolorerats. Och som Kristina Lindström framhåller i en förhandsintervju krymper färgen på ett närmast magiskt sätt gapet mellan då och nu. Krigsårens svenskar träder ut ur en fjärran svartvit värld och blir våra samtida. 

Det är både gripande och kusligt att se hur livet trots pågående krig kan framstå som så bekymmerslöst innanför folkhemmets väggar. Det tindras vid tända julgranar. Det festas på glammiga krogar. Var är kriget? Männen som rycker in i beredskapen kunde vara på väg till en ansträngande men spännande övning i teambuilding. Källmaterialet utgörs delvis av privata smalfilmer. Och, inser man, det ger en viss slagsida åt de intryck som förmedlas. Smalfilmskameror var knappast var mans egendom i Sverige 1939–40. Det är rimligt att tänka sig att interiörerna från svenskt familje- och vardagsliv under de första krigsåren i viss mån präglas av social snedvridning. Men det är knappast skälet till att tyngdpunkten i de första två avsnitten ibland tycks ligga mer på ”kriget”, det som utspelar sig i den stora världen, än på ”Sverige”. Mycket tid och energi ägnas åt att skapa storpolitisk kontext: Hitlers väg till makten, spanska inbördeskriget, invasionen av Polen, ockupationen av Frankrike, det tyska överfallet på Danmark och Norge.  Det dagliga livet i folkhemmet och den svenska politiska utvecklingen får maka på sig, ibland i onödan kan man tycka. Andra världskrigets makrohistoria är väl allmän kunskap? Kanske inte. Det har gått 80 år sedan kriget avslutades. Kanske kan man inte längre ta för givet att yngre generationer har elementära kunskaper om dess historia. Och det är förstås givet att det som görs och sägs, eller inte görs och sägs, i Sverige under krigsåren måste sättas i relation till det som sker bortom landets gränser. Den eskalerande nazistiska förföljelsen av judar ges ordentligt utrymme. Sjävklart, också för att det kastar långa mörka skuggor över den svenska motviljan mot att ge de förföljda en fristad. Det är inte minst därför underligt att den skamliga breda svenska studentkampanjen mot ”judeimporten” vintern 1939 inte tas upp. 

Statsminister Per Albin Hansson håller tal 1941. Öppna bild i helskärmsläge Statsminister Per Albin Hansson håller tal 1941. Bild: TT Tv-serien är uppenbart inspirerad av Henrik Berggrens tre böcker om Sverige och kriget, ”Landet utanför”. Han har också anlitats som historisk expert. Ordet ”utanför” var redan från krigets första dag centralt för den svenska självförståelsen. När statsministern Per Albin Hansson den 1 september 1939 höll ett radiotal till medborgarna manade han till samling ”kring den stora uppgiften att hålla vårt land utanför kriget”. Hålla sig utanför. Var, och är, det självklart att peka ut utanförskapet som den bjudande plikten? Alla de moraliska fläckar Sverige drar på sig under kriget kan härledas till den trossatsen, vi måste till varje pris hålla oss utanför. Fanns det andra alternativ?  Vid ett sammanträde med regeringen när nazisterna marscherat in i våra grannländer i april 1940 ska den dåvarande kronprinsen, den blivande kung Gustaf VI Adolf ha sagt att ”det viktigaste för ett folk ej vore att bevara freden utan att rädda sin själ”. Svenska svek redovisas förvisso i upptaktsavsnitten av tv-serien: det nej den norske kungen fick när han sökte skydd i Sverige och det ja tyskarna fick till kravet att få transportera trupper genom vårt land. Men samtidigt ges så pass många exempel på svenskar som gör det rätta – slåss mot ondskan i Finland och Norge, hjälper flyktingar – att man kan gripas av rädsla för ett nationellt rehabiliteringsprojekt. Man får hoppas på hårdare granskning av Sveriges själ i kommande avsnitt eller i studiosamtalen. En av intervjupersonerna, kultfotografen Christer Strömholms son Jakob Strömholm, sätter en förebildlig ton när han kommenterar sin pappas nazistiska aktiviteter: ”Det var ju inte så att han råkade i dåligt sällskap. Det var han som var det dåliga sällskapet”.

 

/*härnedan Staffan 20191231 för Table of Contents. mer finns ovan funkar inte*/

Okänd soldat
For All Mankind
The Post
Captain Fantastic
The Crown, tv-serie
Röjar-Ralf kraschar internet
Bill Gates – koden till min hjärna
Darkest hour
Lyckolandet
Operation saif
Blackkklansman
Dolda tillgångar
Chernobyl
Bird box
Ett jävla solsken
Höstsol
De sju nycklarna
Systrar
The Square
Fingerprint - the story
Kilo Two Bravo
Min pappa Toni Erdmann
Hur jag lärde mig förstå världen
Frågor jag fått om Förintelsen
Stjärndamm
Bombshell
Zero dark thirty
13 myter om bostadsfrågan
The Departed
Dunkirk
Albert Nobbs
Kungens hologram
Peace, love and misunderstanding
Shooter
The devil's mistress
Äkta amerikanska jeans
Bridget Jones baby
Suffragette
Lucy
Sully
Zootropia, Zootropolis
Blå stjärnan
Diktatorn
Andra världskrigets vändpunkter. Tolv avgörande hä...
Allt jag inte minns
Hypnotisören
Jag heter inte Miriam
Gentlemen och gangsters, tv-serie
Hector and the search for happiness
Stjärnfall
The Martian
Flight
Pirates of Silicon Valley
1864
Fångad av hakkorset
Kung Fury
Spegelscener
Interstellar
Turist (Ruben Östlund)
House of Cards
Att inte vilja se
True detective, del 1
Breaking Bad, säsong 1
Mellan rött och svart
Dandy
Red tails
Spionen på FRA 2.0
Fury
Att döda John F Kennedy
Den dolda kvinnomakten: 500 år på Skarhults slott
En fiende att dö för
Stjärnklart
The Descendants
Midsommargryning
Svett o etikett
Midvintermörker
The American
Jobs
På smällen
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försv...
Gravity
En man som heter Ove
Inifrån
Mot alla odds
Balladen om Marie Kröyer
Django unchained
Searching for Sugarman
Skyfall
Efter bröllopet
Brobyggarna
Marley och jag
Margin Call
En gång i Phuket
Tinker, tailor, soldier, spy
Justified säsong 2
Black book
Four Lions
Flickorna i Dagenham
Justified
Rika vänner
Please give
Slumdog millionaire
Nakamats uppfinningar
Fyra år till
Burn after reading
Hämnden
umshini wam - die antwoord
Googled
The King's Speech
The Kids Are Alright
Salt
Youtube: Life in a day
The Tourist
Inception
Gröna Hissen
Exit through the gift shop
Bockfesten
Hitlers hemliga vapen, del 1 och 2
Da Vinci-koden
The Pacific
Dear John
The Good Night
The bank job
Up in the air
Pippa Lees hemliga liv
Har du hört talas om Morgans?
Chaos
Hurt Locker
Soraya M.
Julie o Julia
My one and only
Johnny Mad Dog
In the loop
The International
Public enemies
Inglourious Basterds
Happy-go-lucky
Svensson, Svensson
Changeling
Gunnar - en rolig bok om tråkiga saker
Australia
Livstid
Män som hatar kvinnor
Tysklands hemliga vapen under andra världskriget
Den glömde soldaten
Cup of love
I spel och kärlek
Charlie Wilson's War
En som alla - alla som en
Mamma Mia
Sedan stack vi staden i brand
Across the Universe
The Queen
Morgan Pålsson, världsreporter
Nynne
Abre los ojos
Fucking Åmål
Sök
Big Lebowski
Heartbreak hotel
Wild things
Flightplan
Traffic
O brother, where art thou
Chain of fools
Offside!
27 days
Livet är en schlager
Den enda rätta
American Beauty
Noll tolerans
Blackpool
Farväl Falkenber
Förortsungar
Eyes wide shut
Go
Casino Royale
Bröder
Out of sight
Wag the dog
Vuxna människor
Lost in Translation
The Matrix
Mystic River
Elephant
Blood Simple
Mona Lisas leende
Om jag vänder mig om
Beyond borders
Goodbye Lenin
Arn tempelriddaren (film)
Världens dåligaste språk (Fredrik Lindstrom)
Den gröna milen (bok Stephen King)
Berlin (bok Anthony Beevor)
Den stora maskeraden Maskarovska (bok Lars Ulfving)
Bokhandlaren i Kabul (bok Åsne Seijerstad)
Gravity's Rainbow (bok Thomas Pynchon)
Röda Rummet (bok Strindberg)
Vete, vapen och virus (bok Jared Diamond)
Ett utsökt universum (bok Brian Green)
Avgörandets ögonblick (bok Mikael Tamelander Niklas Sennerteg)
Normandie 1944 (bok Karl-Erik Norén)
Frestelsernas Berg (bok Jonas Gardell)
Stalin, den röde tsaren och hans hov. (bok Montefiore, Simon Sebag)
Pagan Babies (bok Elmore Leonard)
Vit jazz (bok James Ellroy)
Stora döden (bok Dick Harrison)
Bockfesten (bok Mario Vargas Llosa)
What I loved (bok Siri Hustvedt)
Buden på nummer 49 (bok Thomas Pynchon)
Molza (bok Werner Söderhjelm)
Molza, älskaren (bok Torbjörn Säfve)
Mannen utan öde (bok Imre Kertesz)
Herr Arnes penningar (bok Selma Lagerlöf)
Amerikanen (bok Henry James)
Storm över Frankrike (bok Irène Némirovski)
Upp till kamp! - tv-serie
/*härovan för Table of contents */