tisdag 31 december 2019
For All Mankind
Om ryssarna var på månen före jänkarna, och Apollo-programmet hållit på lite längre. Bra månstuds, och scenografi. Inget tekniskt att klaga på. Rolig detalj: episoden när en raket får datorspel så att den kommer att missa sin bana, och dom skickar upp en raket till och kastar över en ersättningsdator, såg jag i samma veva (december 2019) som på riktigt Boeing Starliner fick datorspel och missade sin bana mot ISS.
fredag 13 december 2019
The Crown, tv-serie
Brittisk, av Peter Morgan som gjorde The Queen med Helen Mirren. Detta är hela historien om Elizabeth II, och säsong 1 och 2 är fantastiskt bra, med start i WWII och fram till mitten av femtiotalet. Del 3 och 4 tacklar av, enhel del roliga och äkta episoder. Genom hela serien fantastiskt bra scenerier med äkta bilar flygplan, fartyg och stadsmiljöer så att man bara hisnar över grafiken och filmningarna. Flera scener om Elizabeth är nästan identiska från The Queen, t ex hennes jakt, leriga stövlar och Land Rover-körningar i Skottland.
PS I en dokumentär på svt (maj 2020) om fotografen Lee Miller kommer jag att tänka på en scen med en manlig fotograf som ska ta ett porträtt i sin studio, och bara skramlar omkring i ateljén. Kommer ihåg hur skådisen ser ut, bildgooglar fram Matthew Goode och att scenen förekom i The Crown, med prinsessan Margaret.
PS I en dokumentär på svt (maj 2020) om fotografen Lee Miller kommer jag att tänka på en scen med en manlig fotograf som ska ta ett porträtt i sin studio, och bara skramlar omkring i ateljén. Kommer ihåg hur skådisen ser ut, bildgooglar fram Matthew Goode och att scenen förekom i The Crown, med prinsessan Margaret.
PS 2. Fjärde säsongen 2020, med Diana i centrum. Ovanliga bildval och scener. T ex sprängningen av Lord Mountbatten, som är "filmad" under vattnet uppåt mot båten. Eldsflammor syns, splitter åker neråt - och nästan inget ljud. Mountbatten var uncle Dickie (alltså Prins Charles farmors bror om jag får ihop det rätt).
lördag 28 september 2019
Röjar-Ralf kraschar internet
Fyndigt och välgjort. Den påminner om en animering som Ericsson(tror jag?) gjorde i slutet på 90-talet för att förklara internet. Lastbilar som fraktade bits genom rör på internet.
tisdag 24 september 2019
Bill Gates – koden till min hjärna
Netflix 3 avsnitt. Gates försöker reparera all skada han orsakat mänskligheten med Microsoft. När toaletter och poliovaccin inte räcker satsar han på kärnkraft! Jisses... Två sekunder om Apple och Steve Jobs, resten är patetiskt.
lördag 21 september 2019
Darkest hour
Gary Oldman som Churchill, tyskarnas blitzkrieg 1940. Dunkirk, maktkampen mellan Chamberlain, Halifax och Churchill. Bra engelsk teater med fantastiska miljöer men lite för teatralisk, utan något pangpang.
torsdag 5 september 2019
Lyckolandet
Tv-serie från Norge om oljeindustrins begynnelse i Stavanger, den hällörade fiskebyn som blev navet i oljekarusellen. Där och då när Norge omvandlades från fattigt bakvatten till Nordens oljenation, med brittiska och holländska industrier på kö. Hur Arbeiderpartiet såg till att skapa Statoil och förhindrade kapitalister att använda oljemiljonerna till guldtoaletter som i Saudiarabien. Fantastisk scenografi och tidsbilder, ett gäng 70-talsbilar rullar omkring i typiska stadsmiljöer med tidsenliga rollfigurer. Och en begåvad ung kvinna i huvudrollen, med ett finger med i allt som händer.
lördag 17 augusti 2019
Operation saif
Erik Lewin. Orkade bara läsa början. Tröttsamt detaljerat om hur en man enar sunni och shia genom långa möten under många år. Glimtar av vad som ska komma sen – arabiskt övertagande av hela världen (jag vet ju inte eftersom jag inte orkade läsa klart). Smart detalj att Saudi köpte amerikanska stridsplan och USA-tränat sina piloter. för att veta hur USAs flyg opererar. Vid gemensamma operationer mot arabiska mål har saudierna "missat" målen. (Jag antar ju att det finns kill-switches i planen ifall dom används mot USA, men det får jag aldrig veta eftersom jag inte orkade läsa klart.) Smart detalj att "väst" listat ut att England är ett mål eftersom inga engelska "sleepers" har kallats iväg, men en sådan fadäs skulle ju inte en bra konspiratör ha tillåtit sig. Tips från svensk underrättelse förresten, att många män med arabisk bakgrund, "sleepers" plötsligt lämnat landet.
tisdag 16 juli 2019
Dolda tillgångar
Dolda tillgångar
Text från Sydsvenskan "Månen – en stjärna på kulturhimlen"
“Dolda tillgångar”,även känd under originaltiteln ”Hidden figures”, är den verklighetsbaserade berättelsen om Katherine Johnson, Dorothy Vaughan och Mary Jackson, tre svarta kvinnliga matematiker som från och med 1940-talet var nyckelfigurer i det amerikanska rymdprogrammet. De kämpade mot diskriminering på ett Nasa där både kontoren och toaletterna var uppdelade efter hudfärg. Filmen är baserad på historikern Margot Lee Shetterlys bok med samma namn. Tidigare i år döpte Nasa om en gata utanför högkvarteret i Washington till Hidden figures way.
söndag 23 juni 2019
Chernobyl
Miniserie. Regi Johan Renck, med bl a Stellan Skarsgård. Pang, det small, och så här gick det nog till, mer eller mindre autentiskt. Men tyvärr, med alla långsamma åkningar över radiaktömda lekplatser och hyreskvarter till ödesmusik blir det här en svart och melodramatisk kopia av originalet "Stalker".
lördag 8 juni 2019
söndag 2 juni 2019
Ett jävla solsken
Om Ester Blenda Nordström, av Fatima Bremmer. Gedigen källforskning om den första kvinnliga wallraffaren, äventyrliga journalisten och författaren. Hon, en rastlös pojkflicka, ett pennskaft, studerade verklighetens folk och skrev artiklar och böcker om det självupplevda. Hon, ett jävla solsken enligt föräldrarna. Reste över Sverige och världen med pistol i packningen. Bästa texterna i boken är citaten ur hennes brev och skrifter, dråpligt, krasst, fint och fängslande. Boken reder ut hur mycket Astrid Lindgren senare lånade ur Ester Blendas flickböcker om vilda äventyr och hyss. Faktiskt blev Astrid som liten vittne till hur en av Sveriges första flygare nödlandade utanför Vimmerby, samma flygare som några år var gift med Ester Blendas livskamrat Carin Frisell. Konstiga ord i Ett jävla solsken: lyptol, interlokutör, (lapp)kateket.
onsdag 1 maj 2019
Höstsol
Lars Wilderäng. Rimligt hotscenario. Men... irriterande cynisk. Alla utom de superrationella karaktärerna i handlingen är korkade statister.
söndag 17 mars 2019
De sju nycklarna
Åsa Schwartz. Initierat om nycklarna till Internet, och antagligen korrekt om det mesta hackandet – även om det går lite väl snabbt att hacka ibland. Ologiskt: hur kan ICANN veta att nycklarna börjat komma på drift och starta sjudagars-processen att återskapa dem? Rebecka räknar ju ner antalet dagar efter att händelserna börjat "bara fem dagar kvar". Och vem åkte iväg och mördade Roberth, Björn/Zw1tch var ju hela tiden kvar. Och hur hade han tänkt få tag i de övriga nycklarna, han kunde max säkra typ två st? Felaktigheter i texten, stör lite: "vänsterstyrd gammal MG stod i ett hörn" (högerstyrd hade varit intressant att påpeka), "tidningen Feminina...", det finns ingen bro mellan Långholmen och Kungsholmen att stirra och vänta vid (bara Essingeleden) och Jeepen kom från Söder Mälarstrand. Och så är det lite väl mycket modelljärnväg, allt utspelas i en liten krets med inbördes kopplingar. På hela taget bra.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)